ΧΑΝΙaRT 2015: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ “ΠΟΛΕΙΣ: (A)ΟΡΑΤΕΣ – ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ” ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23.7.2015 στις 20.30 στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

 

 

 

 

Afisa1. ΧΑΝΙaRT 2015_mikri ΑΦΙΣΑ 1_mikriAfisa_A3_mikriCHANIART 2015,ΠΟΛΕΙΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ, ΑΟΡΑΤΕΣ, ΑΝΟΧΕΙΡΩΤΕΣ (15)

 

Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 «ΧΑΝΙaRT 2015 ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΠΟΛΕΙΣ

(A)OΡΑΤΕΣ – ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ

 

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη, 23 Ιούλιου 2015, στις 20:30

 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

 ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 70, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  23.7.2015 – 12.9.2015

 

ΑΝΟΙΚΤΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 20.00-22.00, ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00-14.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

ΧΑΝΙΑ.- Την Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015, στις 20:30, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει την  Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής ΠΟΛΕΙΣ:  (A)OΡΑΤΕΣ – ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ  στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη) με συμμετοχή τουΒ΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Ομάδας Σπουδαστών Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Χαρακτικής τουΤμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εικαστική Επιμέλεια: Βίκυ Τσαλαματά, Μανόλης Γιανναδάκης και Δήμητρα Σιατερλή.  

Κείμενα Τεκμηρίωσης: Γιάννης Μπόλης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Αγγελόπουλος Χρήστος, Αντωνοπούλου Αντιγόνη, Βασιλάκου Αργυρώ, Βελέτζας Λευτέρης, Βεργής Αλέξανδρος, Καληάνθη Βογδοπούλου, Βουτσελάς Νικόλαος, Γεώργα  Κωνσταντίνα, Γεώργαρου Ευπραξία, Γούδα Αλεξάνδρα, Δημοπούλου Σταυρούλα, Ευσταθίου Μάνια, Ζέππου Έλενα, Θεοφάνους Σάββας, Καλογιάννης Παναγιώτης, Kallan Canuto, Καλτσίδου Άννη, Καπαντζάκη Μαρία, Κεβρεκίδου Σόφη, Κολιπέτσα Βίκυ, Κολλιδά Ίρις, Κόμπου Θεοδότα, Κόντου Γεωργία, Κοπέλλος Γιάννης, Κοτζαογλανίδου Αιμιλία, Κούκου Βούλα, Λιανού Ιωάννα, Μαραγκάκη Ελένη, Μαυροδόγλου Βαλεντίνη, Μητράκη Στεφανία, Μητσάνη Φαίη, Μιχοπούλου Ιωάννα, Μνατσακανιάν Ειρήνη, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Μπαντάζου Έφη, Μπενάκη Πολυτίμη, Μπουδαλής Γιώργος, Ντόντα Παύλος, Ξυνέλη Χρυσούλα, Παλόγλου Παναγιώτης, Παπαδημητρίου Ιωάννα, Παπαδούλη Ισιδώρα, Παπαμιχαήλ Αγγελική, Παπαργυρίου Ευσταθία, Παράσχου Ματίνα, Προβατίδου Μαρίνα, Σπανόπουλος Δημήτρης, Σχοινά Πόλυ, Σχορετσιανίτη Ράνια, Τόπακα Αυγή, Τουρτούρα Κατερίνα, Τσαντίδης Αλέξανδρος, Τσίτσελα Κατερίνα, Τσουμάνη Αγγελίνα, Φαλκώνης Μιχαήλ, Φερεντίνος Παναγιώτης, Φερεντίνου Μυρτώ, Χαντζή Ελένη και οι διδάσκοντες Μπόϊκος Χρήστος και Χαραλάμπους Έλσα.

Τα τρία Εργαστήρια Χαρακτικής από τις αντίστοιχες Σχολές Καλών Τεχνών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας, πάντα στο πνεύμα του θέματος ΠΟΛΕΙΣ:  (A)OΡΑΤΕΣ – ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ, τιμητικά προσκαλούν και συνεκθέτουν μαζί με τους σύγχρονους έλληνες χαράκτες: Έλλη Γράβαλλου, Ιωάννη Μπελημπασάκη, Γρηγόρη Νιόλη, Φλωρεντία Οικονομίδου και Γιάννη Στεφανάκι.

               Ο Ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης σημειώνει: «Πόλεις στα όρια του ονείρου, του μύθου και της αλληγορίας, πόλεις υπαρκτές, πόλεις-παλίμψηστα που φέρουν τα ανθρώπινα ίχνη, το φορτίο της ιστορίας, του παρελθόντος και του παρόντος, του χρόνου και της δράσης, της μνήμης, της ψυχής και του βιώματος, της επιθυμίας και της ζωής, της επιβίωσης και του θανάτου, της συναισθηματικής μετάπλασης, των επικαλύψεων και των αποκαλύψεων, των συναντήσεων, των διαδρομών και της ανθρωπογεωγραφίας: αυτές είναι μερικές από τις παραμέτρους του θέματος της «πόλης», το οποίο κλήθηκαν να προσεγγίσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώριναςμε την επίβλεψη και τη συνδρομή των καθηγητών τους, της Βίκυς Τσαλαματά, του Μανόλη Γιανναδάκη και της Δήμητρας Σιατερλή αντίστοιχα. Με εκκίνηση δύο εμβληματικά κείμενα, τις Ακυβέρνητες πολιτείες του Στρατή Τσίρκα και τις Αόρατες πόλεις του Ίταλο Καλβίνο, οι σπουδαστές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταθέτουν έναν ανοιχτό διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη χαρακτική έκφραση και τη λογοτεχνία, «εικονογραφώντας» την Ιερουσαλήμ, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια από τη μια πλευρά, την Ισιδώρα και την Ευτροπία, τη Βαυκίδα και την Ερσιλία (μερικά μόνο ονόματα ανάμεσα σε έναν εκτενή κατάλογο φανταστικών πόλεων) από την άλλη. Και δίπλα τους, οι «ανοχύρωτες πόλεις» των σπουδαστών της Φλώρινας – πόλεις πολυπολιτισμικές, ανοιχτές στη διαφορετικότητα, χωρίς τείχη, απελευθερωμένες από φόβους και απειλές, από πραγματικούς και φανταστικούς εχθρούς. Τα έργα στο σύνολό τους συγκροτούν μια ολοκληρωμένη κατάθεση και μορφοποίηση – είναι ταυτόχρονα πράξη, λόγος και ιδίωμα: με σημείο αναφοράς την έννοια της πόλης αναφέρονται στις αντιφάσεις, την πολυπλοκότητα και τις πληγές, την κρισιμότητα και την ανάγκη συλλογικότητας στη σύγχρονη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας. Και παράλληλα, πρόκειται για έργα τα οποία αναδεικνύουν τις ποιότητες και τις δυνατότητες της χαρακτικής και των τεχνικών της».

Η Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής  ΠΟΛΕΙΣ: (A)OΡΑΤΕΣ – ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από τη την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό»,  5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»  &   6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

 

 «ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ»

Δρομόνερο

Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου

Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων

Τ.Κ. 73002  Κρήτη

33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα

Τηλ.  693 73 83 500

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης

E-mail:  ioannis2000@gmail.com

Website:  www.olivepress.eu

 

 

Χορηγοί Επικοινωνίας (Aλφαβητικά):

ART 22

ATHENS VOICE

EL CULTURE