ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΤΣΟΥ Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, ώρα: 13.30 στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος
ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΤΣΟΥ
Διάλεξη του συνθέτη, μουσικολόγου και πιανίστα Βασίλη Κίτσου,με θέμα:
“Ήχος Εικαστικός.
Προθέσεις, αναφορές, μανιέρες
και ρηξικέλευθες τομές στην σύνθεση μουσικής
σε συνάφεια με τις εικαστικές τέχνες.”
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015, ώρα: 13.30 στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος.
O Βασίλης Κίτσος γεννήθηκε το 1972. Είναι συνθέτης, μουσικολόγος και πιανίστας. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Χρήστο Σαμαρά (δίπλωμα σύνθεσης με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο). Είναι διπλωματούχος πιάνου από την τάξη της Christine Fressinier, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ σύνθεσης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου μελέτησε με τον Nigel Osborne.
Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Θόδωρο Αντωνίου, Helmut Lachenmann και Tristan Murail, καθώς επίσης masterclasses πιάνου με τους Μ. Τιρίμο, R. Szidon, J. Lagarde και τοDuo Ganev. Για πολλά χρόνια μελέτησε κοντά στον Γιώργο Χατζηνίκο.
Έχει γράψει περισσότερα από 50 έργα για ορχήστρα, χορωδία, σόλο όργανα, μουσική δωματίου την Kammersymphonie “In Memoriam” και το μπαλέτο “Echoes of Flux”, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Τουρκία, Μ.Βρετανία, Ελβετία, Σερβία και Η.Π.Α. και αναμεταδοθεί από το BBC και τα Κρατικά Ραδιόφωνα της Ελλάδας, Ισπανίας και Ρουμανίας. Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, SaniFestival, Kleiner Konzersaal Gasteig München κ.α.), εστιάζοντας ιδιαίτερα σε έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα.
Αρκετές συνθέσεις του είναι παραγγελίες οργανισμών όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ηPhilarmonia München και παρουσιαστεί από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Galatz Symphony Orchestra, Edinburgh Contemporary Music Ensemble, ensemble Idee fixe, Dissonart Ensemble, Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Tangos a Cuatro και επιφανείς σολίστες.
Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά, μουσική δωματίου και σύνθεση σε διάφορα Ωδεία από το 1991, καθώς και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ (1999-2013). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και κείμενά του σε προγράμματα συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Έργα του εκδίδονται από την Europa Edition. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Ωδείο ‘Φίλιππος Νάκας’ Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Φλώρινας (Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας).
Άσκησε χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας (Υπουργείο Πολιτισμού-Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, 2000-2006). Παράλληλα ίδρυσε και διοργάνωσε θεσμούς και φεστιβάλ σε Ωδεία στα οποία διετέλεσε καθηγητής ή καλλιτεχνικός διευθυντής.