ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ(επί πτυχίω νέος καλλιτέχνης ΣΚΤ Φλώρινας ), και ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΜΠΑΤΣΙΟΥ-ΣΟΥΡΜΕΛΗ έμπρακτοι υποστηρικτές στον 9ο φεστιβάλ ελληνικού ντοκυμαντέρ με την υλοποίηση ενός εικαστικού project στην πόλη της Χαλκίδας
Με αφορμή τη σταδιακή ολοκλήρωση σημαντικών για την πόλη της Χαλκίδας έργων πολιτισμού και αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων (πρώην Αρέθουσα, πρώην Α.Σ.Α.Χ, Οθωμανικό τέμενος του Εμίρ Ζαδέ κ.α.), καθώς επίσης και τα πρόσφατα έργα αστικών αναπλάσεων εντός του εμπορικού ιστού της πόλης (πλακοστρώσεις πλατειών, πεζοδρομήσεις εμπορικών δρόμων, κ.τ.λ.), το αστικό τοπίο της πόλης δείχνει να μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων τακτικών επισκεπτών του ευβοιώτικου νησιού.
Τη σημαντική αυτή μεταβολή, ενισχύει ο ίδιος ο ρόλος της τέχνης, μέσω της παράλληλης ανάπτυξης καλλιτεχνικών δράσεων που έχουν στόχο να αναδείξουν το νέο πολιτιστικό πρόσωπο της πόλης. Μέρος αυτής της καλλιτεχνικής δράσης αποτελεί και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
Έτσι, στα πλαίσια του 9ου κατά σειρά και καταξιωμένου πλέον πολιτιστικού γεγονότος της πόλης, εγκαινιάζεται φέτος η υλοποίηση ενός εικαστικού project στην πόλη, όπου θα παρουσιάζονται κατά καιρούς έργα στο δημόσιο χώρο της Χαλκίδας, αναδεικνύοντας μικρές γωνιές της πόλης είτε μέσω της δημιουργίας in situ εγκαταστάσεων (installations) σε πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα, είτε μέσω εικαστικών παρεμβάσεων, ξαναδίνοντας ζωή στα άδεια μαγαζιά. Μέρος αυτού του εικαστικού project φιλοδοξεί να αποτελέσει και το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου της πόλης της Χαλκίδας. Η αφετηρία, εφέτος, δίνεται από το Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Ακολουθεί το τέμενος του Εμίρ Ζαδέ (Τζαμί), με μία δράση (in situ) στον αύλειο χώρο, όπισθεν του οθωμανικού τεμένους. Επίσης, με μία ακόμη δράση (in situ), στη συνοικία της Αγ. Παρασκευής (έμπροσθεν ενετικής οικίας Βαϊλου).
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΜΠΑΤΣΙΟΥ-ΣΟΥΡΜΕΛΗ
* O Γιώργος Κεβρεκίδης γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι επίσης, τελειόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας (3ο Εργ. Ζωγραφικής, με εμψυχωτές τους Χ.Κοντοσφύρη και Θ.Ζωγράφο). Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις: Προσλαμβάνουσες (Κόκκινο Σπίτι, Χαλκίδα, 2011) και Μνήμες ενός πρόσφυγα (2012, Λίμνη Ευβοίας, 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, και Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας). Επίσης, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε φεστιβάλ τέχνης στο δημόσιο χώρο (1st LUMINOUS LIGHT FESTIVAL, GRADIENT: FROM GRAY TO COLOR SCALE, IOANNINA) και σε ομαδικές εκθέσεις: «Όταν οι εικόνες αφηγούνται: Αφιέρωμα στην Τόνια Νικολαϊδη», Ίδρυμα ΜΙΕΤ, Θεσ/κη), «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ (β” διαδρομή)», Ίδρυμα Χρήστου & Ζωής Μοσχανδρεου, Μεσσολόγγι, Rem Brant Name (Γκαλερί «Λόλα Νικολάου», Θεσσαλονίκη και Αίθουσα Τέχνης «Τεχνοχώρος», Αθήνα, 2013),Εξωστρέφεια (Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος», Θεσσαλονίκη, 2013), Οικογενειακή Υπόθεση (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φλώρινα, 2012, στο πλαίσιο της έκθεσης του Γιώργου Τσακίρη), Τοπία Χαλκίδας(Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας, 2009), κ.ά. Με την ομάδα «Εν-Φλω» συμμετείχε στο project ΣΙΣΥφως / Συντρέχω-Αλλάζω (Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα) στο πλαίσιο της Art Athina 2013.
* Η Κατερίνα Ριμπατσιού-Σουρμελή γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.) στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Έκανε μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ε.Α.Π., Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων και εκπόνησε τη διπλωματική της εργασίας με θέμα «Συναισθησία και Εικαστικές τέχνες – Η επίδραση του φαινόμενου της Συναισθησίας στη δημιουργικότητα». Είναι ιδρυτικό μέλος της πλατφόρμας τέχνης «Ορίζοντας Γεγονότων» συμμετέχοντας σε πολλές δράσεις της. Έκανε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Ζει κι εργάζεται στη Χαλκίδα και την Αθήνα.