Περιγραφή / Μαθήματα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ Κ’ ΕΝΤΥΠΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

facebook.com

Το μάθημα έχει ως στόχο να εισάγει τον φοιτητή\τρια στην εικαστική γλώσσα της σύγχρονης χαρακτικής, ευθυγραμμισμένης  με όσα πραγματεύεται και αναζητά  η σύγχρονη τέχνη.

Ερευνητική προσέγγιση στα υλικά και στις τεχνικές διαδικασίες της χάραξης και της εκτύπωσης (απο τις παραδοσιακές ως τις σύγχρονες μεθόδους) έτσι ώστε η προσωπική εικαστική αναζήτηση του/της  φοιτητή/τριας να τροφοδοτείται με νέα δεδομένα και να προκύπτουννέες προτάσεις.

Μέσα απο διαλέξεις, σεμιναρικά μαθήματα εξωτερικών  ειδικών επισκεπτών και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και επαγγελματιών ο φοιτητής\τρια προσδιορίζει ποιά ήταν η λειτουργία της χαρακτικής εικαστικής έκφρασης  σε όλη τη διαδρομή της ιστορίας της και ειδικά ποιά είναι σήμερα.

Ενα άλλο σημαντικό ζητούμενο του Εργαστηρίου Χαρακτικής είναι να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τα άλλα εικαστικά κι εφαρμοσμένα εργαστήρια του τμήματος αλλα και τα εργαστήρια άλλων σχολών τέχνης καθώς και με πολιτιστικούς φορείς , χώρους τέχνης, ιδρύματα τέχνης και  μεγάλες  εικαστικές διοργανώσεις.  Αυτή η επιδίωξη εξασφαλίζει μια διαρκή ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία ενός ανοιχτού εικαστικού πεδίου κίνησης του φοιτητή, έτοιμου να δέχεται και να συντονίζεται με κάθε πνευματικό, κοινωνικό και εικαστικό ερέθισμα που κυκλοφορεί στον χώρο της τέχνης.

 

Εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών , διαλέξεις επιστημόνων

Το Εργαστήριο Χαρακτικής & Έντυπης Τέχνης οργανώνει σε συνεργασία με διδάσκοντες άλλων Εργαστηρίων της Σχολής,  σειρά απο διαλέξεις επισκεπτών επιστημόνων, παρουσιάσεις του έργου καλλιτεχνών απο τους ίδιους, επισκέψεις καλλιτεχνών στο εργαστήριο για σεμιναριακά μαθήματα που αφορούν στη Χαρακτική , σε τεχνικές της διαδικασίες, στη σύνδεσή της με την κοινωνία κ.λ.π. Αυτή η δυνατότητα συνάντησης και επικοινωνίας των φοιτητών με επισκέπτες καλλιτέχνες κ’ το έργο τους όπως επίσης με επιστήμονες, θεωρητικούς της τέχνης και οργανωτές μεγάλων εικαστικών εκδηλώσεων τους  κινητοποιει πρός την έρευνα του περιβάλλοντός τους και τον επαναπροσδιορισμό κάθε πεπατημένης  εικαστικής διαδρομής.

Ως προς την έρευνα στις τεχνικές διαδικασίες ο φοιτητής\τρια ωθείται, ξεκινώντας απο παραδοσιακούς τρόπους εφαρμογής τους , να πειραματιστεί με  σύγχρονα υλικά , νέα εργαλεία και  νέες διαδικασίες, συχνά αντρέποντας τους κανόνες  και την κοινή λογική ,  σε δημιουργικές λύσεις και  καινοτόμες προτάσεις. Με την ίδια λογική, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά ή φτηνά  ανακυκλωμένα υλικά,  όπως εφημερίδες , κουρέλια, στρατσόχαρτα ,υπολλείματα  έντυπου υλικού ή συνθετικές  επιφάνειες   για την εκτύπωση και  εναλλακτικά εργαλεία για τη χάραξη, προτείνονται  μέθοδοι   ικανές να  επαναπροσδιορίσουν την αντίληψη της  εικαστικής έντυπης έκφρασης.

Η πολλαπλότητα, ως εικαστική ιδιότητα ενέχει τη δυνατότητα νέων δεδομένων εικονοποίησης (δεδομένα που ξεπερνούν την αρχική δομή της παραγόμενης εικόνας):συσχετισμούς ομοίων και διαφορετικών δεδομένων , επαναλήψεις δεδομένων με πρόθεση την εμφατοποίησή τους, δημιουργία νέων εικαστικών επιφανειών, δημιουργία εικαστικών χώρων , προτάσεις σε δημόσιο χώρο

 

 

 Άλλες δραστηριότητες

Το Ε.Χ.&Ε.Τ. οργανώνει και συντονίζει δραστηριότητες και εκθέσεις Χαρακτικής φοιτητών και φοιτητριών σε συνεργασία είτε μειδιωτικούς χώρους είτε με δημόσιους φορείς της τέχνης όπως συμμετοχή στο ATHENS PRINT FESTIVAL 2012, συνεργασίες με Εργαστήρια άλλων Πανεπιστημίων όπως π.χ. την έκθεση : «Η τέχνη της Χαρακτικής στη Βόρεια Ελλάδα» με συνεργαζόμενους φορείς τα δύο Εργαστήρια Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  στη Γκαλερί ARTISCAUSA, το 2012 ή  τις εκθέσεις  με θέμα «μία εικόνα – μία λέξη, μιά λέξη – μία εικόνα» το 2012 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών 2012 και στην «Γκαλερί Άλμα» στα Τρίκαλα το 2013.

 

Απο το 2011  οργανώθηκε η εικαστική ομάδα ΕΝ ΦΛΩ. Η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ δημιουργήθηκε  (Φεβρουάριο 2011) από φοιτητές & διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας -Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας- με σκοπό να είναι παρούσα με δράσεις και εκθέσεις της σε καίρια πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας & της Ευρώπης, σε ένα πλαίσιο συλλογικής μελέτης , εκπαίδευσης και δημιουργικής αξιοποίησης των  εκάστοτε  αποκτούμενων εμπειριών. Η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ δρά, αξιολογώντας τις ιδιαιτερότητες κ’ τη σημασία  του δημόσιου κ’ ιδιωτικου χώρου, ενεργοποιείται μέσα απο προβληματισμούς κ’ συλλογική μελέτη σύγχρονων κοινωνικών αιτημάτων ενώ υποστηρίζει  το δικαίωμα συμμετοχής όλων στην τέχνη κ’ τον πολιτισμό, με συγκεκριμένες εικαστικές προτάσεις σε διάδραση με το κοινό.  Η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ συνεργάζεται με μουσεία, πινακοθήκες, φεστιβάλ τέχνης, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κοινωνικούς φορείς κ’ γκαλερί τέχνης.

enflo-art.blogspot.com  \  facebook EN ΦΛΩ

 

Μαθήματα

Εχα.1 Το εργαστήριο προτείνει:

Διευρυμένη άποψη για τη γνώση της διαδικασίας της χάραξης και της εκτύπωσης  σε παραλληλισμό και διάλογο με τις άλλες διαδικασίες παραγωγής εικόνας  (ζωγραφική-γλυπτική- video art  κ.λ.π.)

Ερευνητική προσέγγιση στα υλικά και στις τεχνικές έτσι ώστε η προσωπική εικαστική αναζήτηση του/της  φοιτητή/τριας να τροφοδοτείται με νέα δεδομένα και να προκύπτουν νέες προτάσεις.

Τεχνικές  χάραξης υψιτυπίας, βαθυτυπίας και ποικίλες μορφές επιπεδοτυπίας (ξυλογραφία, λινόλεουμ, χαλκογραφία, και μελλοντικά  λιθογραφία και μεταξοτυπία)

Εργασίες απλής επεξεργασίας της ψηφιακής εικόνας με στόχο την ψηφιακή εκτύπωση ως μετεξέλιξη της χαρακτικής εκτύπωσης καθώς και την φωτοχαρακτική εκτύπωση της εικόνας.

Τη χαρακτική ως αφετηρία  για τη δημιουργία αρχειοθέτησης δεδομένων εικόνας.

Στοιχεία ιστορίας της χαρακτικής και θέματα που αφορούν τη σύγχρονη χαρακτική  (παγκόσμια και ελληνική.

Συνεργασία με τα άλλα εργαστήρια για συγχρονισμένες έρευνες και δραστηριότητες.

Δραστηριότητες που αφορούν στην κοινωνική διάσταση του χαρακτικού έργου και τη λειτουργία του στον κοινωνικό ιστό της πόλης, καθώς και συμμετοχή σε  προγράμματα κοινωνικού ενδιαφέροντος .