2013 Αρχαιολογικο Μουσείο Φλώρινας _ Διεθνής Ημέρα Μουσείων
2013
Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας
-Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2013 με θέμα «Μουσεία: Μνήμη + Δημιουργικότητα = Κοινωνική αλλαγή» με έκθεση έργων των αποφοίτων του Τμήματος των ετών 2011 και 2012. Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ, Χρυσούλα Βοσκοπούλου διδάσκουσα ΤΕΕΤ.
Εικόνες
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργο Νυμφοδώρας Πουγαρίδου.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργο Μαρίας Παπαλεξίου.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργο Βασιλικής Δημητράκου.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργα Στέλλας Μπουρδαμή, Γιάννη Μανικάτη.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργο Ειρήνης Μήτση.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργο Ευφροσύνης Χαμπάκη.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργο Βασιλικής Παραπούρα.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργο Φαίδρας Εγγλέζου.
- 2013, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Έργα Βασιλικής Παραπούρα, Φαίδρας Εγγλέζου
ΚΘ΄ ΕΠΚΑ
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Διεθνής Ημέρα Μουσείων, Μάιος 2013 – Μουσεία: Μνήμη + Δημιουργικότητα = Κοινωνική αλλαγή
Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013» με θέμα «Μουσεία: Μνήμη + Δημιουργικότητα = Κοινωνική αλλαγή» της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ, που πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, με έκθεση έργων των αποφοίτων του Τμήματος των ετών 2011 και 2012.
Τα σύγχρονα έργα συνομιλούν με τα εκθέματα του Μουσείου, δημιουργώντας μια γέφυρα στο χρόνο και συνδέοντας το ατομικό βίωμα με τη συλλογική εμπειρία. Η ροή του χρόνου ως ροή του νερού στο σημείο υποδοχής δημιουργεί μια δίοδο για την αρχή μιας αφήγησης αποτυπωμένης στα αντικείμενα που φέρουν τα ίχνη χρήσης από το παρελθόν στην έξοδο από την αίθουσα των προϊστορικών εκθεμάτων. Οι οικογενειακές περιπέτειες, σφραγισμένες από το πέρασμα της ιστορίας, αφήνουν σκιές και ίχνη φωτιάς, καθώς τα απομεινάρια τους σημαδεύουν τους γόνους των νεότερων γενιών στο χώρο με τις επιτύμβιες στήλες, όπου η μορφή του Χάροντα και το προσωπείο του Ιππότη διαπερνούν το χρόνο, τονίζοντας το αναπότρεπτο. Το τέλος οδηγεί σε μια νέα αρχή, αλλά τα αντικατοπτρισμένα αυγά προοιωνίζουν την εκκόλαψη ενός νέου πεπρωμένου με δυσοίωνη τροπή. Πριν την έξοδο από την αίθουσα η δημιουργικότητα συναντά τη μνήμη στο πλάσιμο του κορμού που φέρει τα ίχνη της γλυπτικής παράδοσης και της αναθεώρησής της μέσα από την εκφραστική παραμόρφωση. Στην πορεία προς την επόμενη αίθουσα με τα αγάλματα και τις επιτύμβιες στήλες οι αυτοπροσωπογραφίες και οι αποτυπώσεις των προσώπων χωρίς χαρακτηριστικά θέτουν ερωτήματα για την ατομικότητα και την ανωνυμία. Ποια σχέση διαμορφώνει ο θεατής με τα χνάρια της ζωής των ανθρώπων που, θαμμένοι στο χρόνο, μένουν άγνωστοι; Πώς τα απομεινάρια του χρόνου θα συνθέσουν την εικόνα για το παρελθόν στην αίθουσα του ψηφιδωτού μέσα από τους κύκλους με τα ειδώλια και τα θραύσματά τους; Μήπως η ιστορική γνώση μέσα από το υλικό αντικείμενο δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο επισκέπτης ενός μουσείου μετέχει στην αίσθηση για τη ζωή που είχαν οι άνθρωποι παλιότερων εποχών, κάνοντας έτσι την επίσκεψη στο μουσείο μια μοιρασμένη στιγμή (sharing moment);
Στο τέλος της περιήγησης ο επισκέπτης θα αναζητήσει την επαλήθευση της εξίσωσης της φετινής θεματικής στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων. Είναι δυνατόν με την «άθροιση» της μνήμης και της δημιουργικότητας να προκύψει η κοινωνική αλλαγή; Η όχι και τόσο αυτονόητη εξίσωση μπορεί να βασιστεί στην μορφοποιητική δύναμη της τέχνης, που εκφράζει τη βούληση του καλλιτέχνη να αλλάξει την πραγματικότητα με τη δράση του.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των (με τη σειρά τοποθέτησης στο χώρο): Πουγαρίδου Νυμφοδώρα (Ροή), Παπαλεξίου Μαρία, (Αφήγηση), Δημητράκου Βασιλική (Ίχνος φωτιάς, Σκιά, Ελιές), Μπουρδαμή Στέλλα (E–collapse – Αντικατοπτρισμένα αυγά) Μανικάτης Γιάννης (Προσωπείο, Χάροντας), Ζαχαριάδου Μαρία (Κορμός), Μήτση Ειρήνη (Αυτοπροσωπογραφία Ι, ΙΙ-V) Χαμπάκη Ευφροσύνη (Χωρίς τίτλο Ι-VI), Παραπούρα Βασιλική (Χωρίς τίτλο), Εγγλέζου Φαίδρα (Sharing moment).
Διάρκεια έκθεσης 15-31 Μαΐου 2013. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 8.30-15.00
Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση, Χρυσούλα Βοσκοπούλου – Κείμενο: Ζωή Γοδόση
17&18 Μαΐου 2013: ξεναγήσεις στην έκθεση από τις αρχαιολόγους Λιάνα Γκέλου και Ελπινίκη Ναούμ.