Διδακτικό Προσωπικό
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ Π. ΑΝΔΡΕΟΥ, Καθηγητής
Ο Ανδρέας π. Ανδρέου, σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία, Βυζαντινολογία και Αρχαία Ιστορία στα
Πανεπιστήμια του Μάιντς και της Χαιδελβέργης της Δ. Γερμανίας. Εργάζεται στην Παιδαγωγική
Σχολή της Φλώρινας από το 1991. Τα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντοπίζονται
στην Αρχαία και Βυζαντινή Ιστορία, στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη, στην Τοπική Ιστορία, στην Ιστορία
της Τέχνης, στην Μουσειακή Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει επτά μονογραφίες, άρθρα του έχουν
συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά
διεθνών συνεδρίων.
aandreou@uowm.gr
∆Ι∆ΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από μέλη ΔΕΠ, διορισμένα και υπό διορισμό, μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων με ανάθεση διδασκαλίας, μέλη Ε.Ε.ΔΙ.Π. και από καλλιτέχνες και θεωρητικούς επιστήμονες που προσλαμβάνονται με τις διατάξεις του Π.Δ. 407/80.
ΜΕΛΗ ΔΕΠ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, Επίκουρος καθηγητής (ΥΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ)
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ., παρακολούθησε τα Εργαστήρια Φορητής Εικόνας-Νωπογραφίας, Ψηφιδωτού και Σκηνογραφίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής A.Π.Θ. και του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Έργα του υπάρχουν στο Άγιον Όρος (τοιχογραφίες στους Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου, Παναγίας Τριχερούσης, Αγ. Νικολάου Πλανά Κελλίου Μαρουδά) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (Ψηφιδωτά μεγάλης κλίμακας Ι.Μ. Αγ. Γερασίμου Ιορδανίτου) καθώς και σε ναούς και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2007 διδάσκει Εκκλησιαστική Ζωγραφική και Ψηφιδωτό στο Τ.Ε.Ε.Τ.-Π.Δ.Μ. Eρευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η εικαστική γλώσσα του Ιερού διαπολιτισμικώς, η προφορική και γραπτή διδασκαλία των εικαστικών τεχνών, η τεχνολογία υλικών-κατασκευών.
http://avramidisicons.wordpress.com/
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΥΓΗΤΙΔΟΥ, Επίκουρη καθηγήτρια
Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και Καλές Τέχνες στο Central Saint Martins College of Art and Design (MA, PhD). Έχει συμμετάσχει με εισήγηση σε διεθνή συνέδρια όπως τα PSi, ISEA και CADE. Πήρε μέρος σε τρία Φεστιβάλ Performance της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στη Μπιενάλε Performance Deformes της Χιλής. Είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του κόμβου i-node του Planetary Collegium (Plymouth University), και διδάσκει στο MFA του TransArt Institute. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της συμπεριλαμβάνουν τη σχέση σώματος, χώρου και επιτελεστικότητας, τη σχέση αυτοπροσωπογραφίας, ταυτότητας και υποκειμενικότητας, καθώς το πεδίο της καλλιτεχνικής πρακτικής ως μέσο και διαδικασία παραγωγής γνώσης.
aaugitidoy@uowm.gr http://iamartist.info
ΖΩΗ ΓΟΔΟΣΗ, Επίκουρη καθηγήτρια
Η Ζωή Γοδόση αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (κλάδου Ιστορίας της Τέχνης) και Διδακτορικού Διπλώματος του ίδιου Τμήματος του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη της λαϊκής ζωγραφικής και της σύγχρονης ελληνικής και βαλκανικής τέχνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ, Επίκουρος καθηγητής
Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και μεταπτυχιακά στην Νέα Υόρκη (Ζωγραφική, MFA, School of Visual Arts). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα: Το έργο του Στάμου ως πορεία μετασχηματισμού ενός διεθνούς κώδικα (field painting) σε κώδικα ερμηνείας του φωτός και του τοπίου. Παιδαγωγικές Εφαρμογές (2013). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει κείμενα και βιβλία για τη θεωρία της τέχνης (Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στην Χαλκίδα, Όψεις Λογοκρισίας). Κάθε χρόνο διοργανώνει την Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΗΣ, Επίκουρος καθηγητής (ΥΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ)
Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε το 1960 στη Δάφνη Ευρυτανίας. Σπούδασε Ζωγραφική στην Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1990 στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα. Συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό τμήμα του Brooklyn College της Νέας Υόρκης από το 1990 έως και το 1993. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με τη φωτογραφία και την γλυπτική. Από το 1997 διδάσκει ζωγραφική στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών, τμήμα Γραφιστικής και από το 2007 στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Έχει εκδώσει τούς προσωπικούς καταλόγους: Ο Κόσμος των πραγμάτων 2004, Στη μεγάλη Λακκούβα 2006, Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του 2010, Η αμφιβολία του Σεζάν 2011, Βίων Ερμηνεία 2012
kastritsis@yahoo.gr http://kastritsis.blogspot.gr/
ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ, Επίκουρος καθηγητής
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Φλώρινα. Έχει πραγματοποιήσει 18 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (2004), στην 2η Μπιενάλε του Πεκίνου (2006) και στη 2η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2009). Εκθέτει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα και στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο του Έσοπτρο+ από τις εκδόσεις futura.
πληροφορίες:http://www.harriskondosphyris.com/ http://floroieikastikoi.blogspot.gr/
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΑΣ, Επίκουρος καθηγητής (ΥΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ)
Εικαστικός. Μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Καλές Τέχνες (MFA) στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών(Ι.Κ.Υ.) και του Ιδρύματος Fulbright (1997). Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Α. Σ. Κ.Τ. Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π. Σπούδασε, εργάστηκε και δίδαξε στη Νέα Υόρκη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ψηφιακών παρουσιάσεων. Συμμετείχε σε εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρουσίασε εικαστικό έργο του όπως οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις , κινούμενα γραφικά, ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες και ήχους, έργα ζωγραφικής. Το 2013 εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στο γνωστικό αντικείμενο των ψηφιακών τεχνών.
ΕΚΤΩΡ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Επίκουρος καθηγητής
1983-1985: Προπαρασκευαστικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πύργου Τήνου.
Αποφοίτησε με «Άριστα».1985-1990: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Τμήμα Γλυπτικής, Εργαστήριο Γ. Νικολαϊδη). Αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα».
1987-1988: Εργαστήριο Σκηνογραφίας Α.Σ.Κ.Τ. &Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Τυπογραφίας Α.Σ.Κ.Τ. Απoφοίτησε με βαθμό «Άριστα». 2011-2014: Μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο της Διπλωματικής Εργασίας του “Προτομές ιστορικών προσώπων – Δημιουργία ιστορικών αφηγήσεων”. Από το 2008 διδάσκει Γλυπτική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών & ήδη Σχολή Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το 2010 εκλέχθηκε μέλος ΔΕΠ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια
Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου επίσης ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Ιστορίας. Εκπόνησε τη δ.δ. στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ.. Τα επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντά της εντοπίζονται στην Νεότερη Ελληνική Ιστορία, στη μεθοδολογία της ιστορικής έρευνας προς την κατεύθυνση των πολιτισμικών σπουδών, στη σύγχρονη τέχνη και στη σημειωτική της εικόνας. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά (80) με ετεροαναφορές και μετέχει σε συλλογικούς τόμους για την Ιστορία και τον Πολιτισμό.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, Αναπληρώτρια καθηγήτρια
Ακαδημαϊκοί τίτλοι: Πτυχίο: Ψυχολογίας & Παιδαγωγικής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικότητας (Παιδαγωγικά): Τομέας Παιδαγωγικής, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Διδακτορικό (Επιστήμες της Αγωγής): Παιδαγωγική Σχολή ΑΠΘ. Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Θεωρία του σχολείου και της διδασκαλίας, Διδακτική μεθοδολογία ανθρωπιστικών μαθημάτων, Σύγχρονες διδακτικές παρεμβάσεις, Παιδαγωγική αξιοποίηση του ιστορικού χώρου, Διαπολιτισμική διδακτική, Πολυγραμματισμοί, Κριτική σκέψη και διδασκαλία, Εκπαίδευση στην ηθική ανάπτυξη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΕΡΑΝΤΕ, Επίκουρη καθηγήτρια
Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια της Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο Πανεπιστήμιο της Δ. Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Παιδαγωγικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Νηπιαγωγών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Κοινωνιολογία και το θέμα του διδακτορικού της είναι στον τομέα της Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στην εκτενή μελέτη της εκπαιδευτικής περιόδου 1936-1940. Ασχολείται με ζητήματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Πολιτικής Κοινωνιολογίας. Είναι μέλος Ελληνικών Επιστημονικών Συλλόγων και αντίστοιχων Παγκοσμίων της ειδικότητάς της. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές ομάδες για τη διερεύνηση ζητημάτων αναφορικά με την Εκπαιδευτική Πολιτική, τη Μετανάστευση και την Ισότητα. Την ενδιαφέρει η μελέτη της Ιστορίας της Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με αξιοποίηση αρχειακού υλικού και βιογραφικής ανάλυσης. Επικεντρώνεται στη σύνδεση πολιτικής, εκπαίδευσης και δομημένης κοινωνικής πραγματικότητας. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και επιστημονικούς τόμους.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΒΙΚΗΣ, Επίκουρος καθηγητής
Ο δρ. Κώστας Κασβίκης είναι Επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική της Ιστορίας και του Πολιτισμού». Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με ειδίκευση «αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης». Στο ίδιο Τμήμα πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος και ως ερευνητής σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Το ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό του έργο αφορά τη Διδακτική της Ιστορίας, τη Μουσειοπαιδαγωγική, την Αρχαιολογική Εκπαίδευση και τις Πολιτικές του Παρελθόντος. Συνεργάζεται, επίσης, με το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Μουσειολογίας, Α.Π.Θ. – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και είναι συν-συντονιστής και διδάσκων στην ενότητα «Μουσειοπαιδαγωγική».
ΚΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, Επίκουρος καθηγητής
Ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος είναι Επίκουρος “Ελληνικής Λογοτεχνίας με έμφαση στην Παιδική Λογοτεχνία” στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Λογοτεχνίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας και της Δημιουργικής Γραφής. Έχει εκδώσει επτά (7) επιστημονικά συγγράμματα. Άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα (ενδεικτική αναφορά στο “TSTORY Storytelling Applied to Training 2012-2014”). Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών. Προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – παράρτημα βόρειας Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΣΣΑΣ, Καθηγητής
Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΕΣΣΑΣ, σπούδασε Γλυπτική, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κοντά στον Δημήτρη Καλαμάρα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του I.K.Y. από το 1984 μέχρι το 1987 και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Παιδαγωγικών Eπιστημών στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, στο Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας και στο Μεταπτυχιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μουσειολογίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Τα μαθήματα τα οποία διδάσκει αφορούν τα εικαστικά στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, την Πρώτη Γραφή, την προσέγγιση έργων τέχνης από τα παιδιά, την εικονογράφηση σχολικών εγχειριδίων, την τοπική καλλιτεχνική ιστορία κ.ά. Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από βιβλία και δημοσιεύσεις που αφορούν στους παραπάνω επιστημονικούς χώρους. Διατηρεί εικαστικό εργαστήριο και έχει πραγματοποιήσει 20 καλλιτεχνικές εκθέσεις στην Ελλάδα, δύο στην Αμερική, μία στην Αλβανία και μία στην Ιταλία.
ΕΦΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ε.Ε.ΔΙ.Π. Ι
H Ευθυμία Παπαγεωργίου υπηρετεί ως μόνιμο ειδικό εργαστηριακό-διδακτικό προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το 2008. Είναι υπεύθυνη για το Εργαστήριο Αγωγής για το Βιβλίο «Βιβλιολογείον –Μίμης Σουλιώτης» και κατά κύριο λόγο καλύπτει τις ανάγκες εκτέλεσης εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών (προπτυχιακών – μεταπτυχιακών)στα πλαίσια των μαθημάτων και των δράσεων του οικείου εργαστήριου. Γνωστικό αντικείμενο: Βιβλιολογία: Ιστορία του βιβλίου (χειρόγραφο – έντυπο), Τέχνες του βιβλίου (χειροποίητη και καλλιτεχνική βιβλιοδεσία – Παραδοσιακή Τυπογραφία), Εκδόσεις. Επιστημονικά ενδιαφέροντα: Παλαιογραφία, Παπυρολογία, Κωδικολογία, Βιβλιοθηκονομία.
Πεδία δράσης: Φιλαναγνωσία, βιβλιοαγωγή στην Α/θμια εκπαίδευση, βιβλιοπαρουσιάσεις, Πανεπιστημιακή Λέσχη Ανάγνωσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ, Επίκουρος καθηγητής
Ο Γιώργος Σταυριανός είναι διδάκτωρ φιλολογίας της Σχολής Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νανσύ ΙΙ της Γαλλίας, και πτυχιούχος φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα διδάσκει από την βαθμίδα του λέκτορα μαθήματα Πολιτισμού, Τέχνης, και φιλοσοφίας της Τέχνης στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών και στην Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Έχει συγγράψει τις μονογραφίες : «Η Δυναμική των Πολιτισμών –Διαλεκτικές προσεγγίσεις» (2007), «Η νέα αφήγηση του κόσμου» (2012) που κυκλοφορούν στις εκδόσεις Αντ. Σταμούλη, και τρία μυθιστορήματα (εκδόσεις Καστανιώτη), ενώ το τέταρτο της σειράς είναι έτοιμο και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.
Εκτός από την συγγραφή έχει ασχοληθεί και με την μουσική σύνθεση όπου έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα σημαντική κατάθεση στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία.
ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΡΗ, Επίκουρη καθηγήτρια
Η Σωτηρία Τριαντάρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία στο Παν/μιο της Τυβίγγης στη Γερμανία. Είναι διδάκτωρ στην Ιστορία της Φιλοσοφίας (ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ.) με εξειδίκευση στη Βυζαντινή Φιλοσοφία και με υποτροφία συνέχισε Μεταδιδακτορικές σπουδές στη Πολιτική Φιλοσοφία στο Παν/μιο Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή). Δίδαξε με ανάθεση τα μαθήματα: Σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία στο Παν/μιο Μακεδονίας (τμήμα: Διεθνών-Οικονομικών-Ευρωπαϊκών και Πολιτικών Σπουδών) και Φιλοσοφία και Αισθητική Φιλοσοφία στο Παν/μιο Ιωαννίνων (τμήμα: Επιστημών της Τέχνης). Σήμερα διδάσκει στο Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας στη βαθμίδα της Επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας στο γνωστικό αντικείμενο: «Φιλοσοφία και Εκπαίδευση». Έχει γράψει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά που αφορούν στην αρχαία, στη βυζαντινή και στη νεότερη φιλοσοφία, στα πεδία της πολιτικής, της ρητορικής, της εκπαίδευσης, της ηθικής και της λογικής. Επίσης έχει γράψει και αρκετά επιστημονικά έργα.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Π.Δ. 407/80 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013-2014
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ.,(1992), Διδάκτωρ του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ.,(2006), Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης Διοίκησης Πολιτισμικών μονάδων (Ε.Α.Π., 2010). Αν. Προϊστάμενη Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας . Διδάσκουσα (Π.Δ. Ν. 407/80) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (2006-2013).
xvoskopoulou@uowm.gr, s.voskopoulou@florina.pdm.gov.gr
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
Εργάζεται ως Γλύπτης-Video Artist. Υπεύθυνος του εργαστηρίου Τρισδιάστατων Εφαρμογών/Installation και Διακοσμητικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας. Δίδαξε Ψηφιακές Μορφές Τέχνης από ο 2006 – 2011 στο ίδιο Τμήμα. Έχει πτυχίο Γλυπτικής από το Loughborough University School of Art and Design στην Αγγλία και Master στην Σύγχρονη Τέχνη και την Θεωρία της Τέχνης από την Σχολή Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Παίρνει μέρος σε συμπόσια μαρμαρογλυπτικής και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης δημοσιεύει τακτικά σε περιοδικά και εκδόσεις τέχνης. Μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος εκδόσεων του Ιδρύματος Δημητρίου Καλαμάρα, Εθνικό Κληροδότημα που έχει ως βασικό σκοπό την προαγωγή της καλλιτεχνικής παιδείας και την έρευνα στην Διδακτική Μεθοδολογία της Τέχνης.
ΤΑΣΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ
Γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Σπούδασε Σκηνογραφία/Ενδυματολογία, Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφο και Καλές Τέχνες. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio Film Festival. Το έργο του περιλαμβάνει Σκηνογραφία/Ενδυματολογία για Όπερα, Θέατρο και Μπαλέτο. Έχει συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές παραγωγές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας με έμφαση στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό λεξιλόγιο αυτής στο πέρασμα των εποχών. Έχει διδάξει, δημοσιεύσει και παρουσιάσει διαλέξεις διεθνώς.
tprotopsaltou@uowm.gr www.tasosprotopsaltou.wix.com/tasos
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΑΤΕΡΛΗ
Γεννήθηκε στο Άργος (1952). Πτυχία στη Ζωγραφική και Διακόσμηση (Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια). Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά σε όλο το φάσμα των Εικαστικών Τεχνών. Πολλαπλή δραστηριότητα στο χώρο της Χαρακτικής. Το 1977 ιδρύουν με τον Pino Pandolfini το “Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών”, οργανισμό που συνεργάζεται με καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς για εκδόσεις, εκτυπώσεις, σεμινάρια και εκθέσεις χαρακτικής. Ιδιαίτερη δραστηριότητα στις εικαστικές επεμβάσεις σε εσωτερικούς και δημόσιους χώρους και σε εικαστικά δρώμενα με τη συμβολή και άλλων μορφών τέχνης. Εκθέτει από το 1975 και έχει 30 ατομικές παρουσιάσεις και πολλές σε ομαδικές, ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε., ιδρυτικό μέλος της “Ομάδας Κέντρου Χαρακτικής” της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ. Έργα της υπάρχουν σε ελληνικές και διεθνείς συλλογές και μουσεία. Από το 2010 διδάσκει ως ειδικός επιστήμονας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας (Π.Δ.Μ.)
www.dimitrasiaterli.gr dimitrasiaterli@hotmail.com
Ε.Ε.ΔΙ.Π.
ΘΩΜΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Ι
Ο Θωμάς Ζωγράφος γεννήθηκε στην Δροσοπηγή Φλώρινας, το1963.Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1981-86), στα εργαστήρια των Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Καλαμάρα, Δημήτρη Μυταρά. Το εικαστικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συγγραφέας Διδακτικών εγχειριδίων του Υ.ΠΑΙ.Θ. που αφορούν στα Εικαστικά των α’-β’ και γ’-δ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία. Έχει εργαστεί, ως Καθηγητής Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στη Β/θμια Εκπαίδευση, ως ειδικός επιστήμονας Ν/407, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και έχει διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Εικαστικό Εργαστήρι Κοζάνης. Οι εισηγήσεις και οι δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, αφορούν σε θέματα Τέχνης, Παιδαγωγικών και Νέων Τεχνολογιών. Είναι μέλος του Δ.Σ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΙΟΥΚΡΑΣ, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Ι
Ο Σωτήρης Λιούκρας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1962. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας το 1985 (Δίπλωμα ζωγραφικής, Εργαστήριο Γιάννη Μόραλη). Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΩΤΣΟΣ, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Ι.
Γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1965. Σπούδασε γλυπτική στη ΑΣΚΤ Αθήνας στο
εργαστήρι του Γ. Λάππα (1988-1994) από όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις, και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Ζει και
εργάζεται στην Φλώρινα.
ΕΤΕΠ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΥΖΟΣ, ΕΤΕΠ
2385055240, dtouzos@ uowm.gr
ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΠΕ08
Video Artist / Μηχανικός Εικόνας και Ήχου
Σχολή Καλών Τεχνών και Εφαρμοσμένων Σουδών ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών. / Δ.Π.Μ.Σ. Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Τ.Η.Μ.&Μ.Υ.) “Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ήχου και της εικόνας για την εκπαίδευση και την παραγωγή”.
ΕΛΕΝΑ ΕΦΕΟΓΛΟΥ ΠΕ08
Visual Artist/Φωτογράφος Πτυχίο Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. MA Photography, Faculty of Applied Arts, University of Arts in Belgrade, υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Π.Δ.Μ.