“In Red. 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης” Συμμετοχή των διδασκόντων του ΤΕΕΤ Γιάννη Καστρίτση και Σωτήρη Λιούκρα σε διεθνή έκθεση
ΔΤ-ΕΚΘΕΣΗ IN RED PRESS RELEASE- IN RED
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“IN RED. 100 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης”
Έκθεση σύγχρονης τέχνης 31 Ελλήνων, Τούρκων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών καλλιτεχνών
• Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης*
2 Απριλίου-15 Μαΐου 2015
• Αποθήκη, Παλαιό λιμάνι, Λήμνος
12 Ιουνίου-19 Ιουλίου 2015
Στις 25 Απριλίου 1915 ξεκίνησε η Εκστρατεία της Καλλίπολης, μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την εξασφάλιση θαλάσσιας διόδου στη Ρωσία. Η απόβαση στην χερσόνησο της Καλλίπολης, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σήμανε μια από τις πιο άγριες συγκρούσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από σκληρές μάχες οκτώ μηνών και χιλιάδες νεκρούς, οι Σύμμαχοι ηττήθηκαν και υποχώρησαν. Η Λήμνος αποτέλεσε χώρος υποδοχής και ανακούφισης για χιλιάδες τραυματίες και νεκρούς.
Η έκθεση «In Red. 100 Χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης» αποτελεί εκδήλωση τιμής για την επέτειο των 100 χρόνων από την Εκστρατεία της Καλλίπολης, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη (2 Απριλίου-15 Μαΐου 2015 / εγκαίνια Πέμπτη 2.04 στις 20:00) και στη συνέχεια στη Λήμνο (12 Ιουνίου-19 Ιουλίου 2015), ως πρωτοβουλία του Χώρου Τέχνης Ώχρα Μπλε και με την υποστήριξη των Δήμων Θεσσαλονίκης και Λήμνου.
Στην έκθεση συμμετέχουν 31 καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Με κοινό στοιχείο στα περισσότερα έργα το κόκκινο χρώμα, ως σύμβολο όλων εκείνων που χάθηκαν στα πεδία της μάχης, η διατήρηση της μνήμης γίνεται το ζητούμενο και η υπόμνηση της υποχρέωσης, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Η κόκκινη παπαρούνα που καθιερώθηκε ως σύμβολο μνήμης των πεσόντων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρούσα και αυτή στα πιο πολλά έργα, διατηρεί την ένταση των μηνυμάτων της -της αξιοπρέπειας και της ζωής- σε στη σύγχρονη εποχή των συγκρούσεων και της μισαλλοδοξίας.
Ζωγραφικές και χαρακτικές συνθέσεις, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, δημιουργούν ένα σύνολο, πλούσιο και μεστό σε περιεχόμενο, εικονοποιούν συναισθήματα και μεταγράφουν με μια εντελώς υποκειμενική ματιά την ιστορική πραγματικότητα, ενώ μεταδίδουν με ευαισθησία και εκφραστική δύναμη τη συγκινησιακή διάσταση του θέματος. Τα έργα αναφέρονται στον πόλεμο και τη βία, επικεντρώνονται στις ανείπωτες μικρές ιστορίες και προβάλλουν τα μηνύματα της Καλλίπολης στη σύγχρονη εποχή.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά)
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Merv Appleton, Karen Barbouttis, Sue Mac Dougall, Στέφανος Επιτρόπου, Βασίλης Ζωγράφος, Paolo Incarnato, Αντιγόνη Καββαθά, Παναγιώτης Καλογιάννης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Γιάννης Καστρίτσης, Θάλεια Κερούλη, Νίκος Κόκκαλης, Απόστολος Κοτούλας, Kaily Koutsogiannis, Σωτήρης Λιούκρας, Jane Long, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δημήτρης Μεράντζας, Νικόλας Μπλιάτκας, Irfan Onurmen, Γιώργος Πάλλης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λίλα Παπούλα, Νατάσσα Πουλαντζά, Σωτήρης Σόρογκας, Αννέτα Σπανουδάκη, Νίκος Τερζής, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Ειρήνη Χριστοφορίδου
Επιμέλεια
Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελητής Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Νικόλας Μπλιάτκας, Εικαστικός
Επιστημονικός Σύμβουλος
Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
*Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca) Βασιλίσσης Όλγας 180
Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας χώρου: 2310 425531
1. Σωτήρης Λιούκρας 2. Γιάννης Καστρίτσης 3. Νικόλας Μπλιάτκας