Χαιρετισμός Προέδρου του Τμήματος

Ένας χαιρετισμός οφείλει και μιαν ελάχιστη αποτίμηση της σύντομης, πολύ δύσκολης, αλλά προκλητικής και καθ’ όλα δημιουργικής πορείας του Τμήματος, παρ’ όλες τις αντίξοες και πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας από το 2009/10 μέχρι και σήμερα, συνθήκες που τραυμάτισαν το φάσμα της κοινωνικής μας συγκρότησης, αλλά επιβεβαίωσαν από την άλλη, τον καλώς νοούμενο πατριωτισμό και το φιλότιμο των ανθρώπων της, με εξαιρετικό παράδειγμα τους ανθρώπους που αγωνιούν και προσφέρουν για τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Οι άνθρωποι αυτοί  έχουν και όνομα και επίθετο, κι εγώ ως ιστορικός οφείλω, τουλάχιστον, ν’ αποτυπώσω δύο, κατά την ταπεινή μου άποψη σημαντικές χρονικές στιγμές, που σχετίζονται με την ίδρυση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αύγουστος του 2003, έχει ήδη ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (με Τμήματα που μέχρι τότε ανήκαν στο Α. Π .Θ.)  με το Π. Δ. 92/2003 και θα ξεκινούσε τη λειτουργία του το 2004. Ο καθηγητής και γλύπτης Δημήτρης Μπέσσας  και ο αείμνηστος, πλέον, Μίμης Σουλιώτης με την υποστήριξη της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας είχαν έτοιμο έναν εξαιρετικά καλαίσθητο φάκελο με τίτλο «Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. –Μια Πρόταση σε Εξέλιξη», με πλήρη αποτύπωση της Σκοπιμότητας, Ετοιμότητας, του Προγράμματος Σπουδών, του Προϋπολογισμού και των Δαπανών. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στον πρώτο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητή Χρήστο Μασσαλά και τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

20 Ιουνίου του 2006, η πρώτη προσωρινή Γενική Συνέλευση στην Παραλία Κατερίνης για μια πρώτη συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο για τη φυσιογνωμία και το πρόγραμμα Σπουδών, παρόντες:

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Δημήτριος Μπέσσας.

Ο Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών και αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Γιώργος Χουλιαράς.

Ο Καθηγητής του Π. Δ. Μ., Μίμης Σουλιώτης

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αθηνών, Μάριος Σπηλιόπουλος.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., Ξενής Σαχίνης.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Π. Δ. Μ., Αντρέας Π. Ανδρέου και

Η Επίκουρος Καθηγήτρια του Π. Δ. Μ., Ιφιγένεια Βαμβακίδου.

Η πρώτη ζωντανή συζήτηση που έθεσε τα θεμέλια για τη λειτουργία του Τμήματος, από όπου, όμως, δεν έλειψαν και οι πρώτες ρηγματώσεις για επί μέρους ζητήματα.

Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του Τμήματος μέχρι σήμερα συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους στις Προσωρινές Γενικές συνελεύσεις ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πρόεδροι του T.E.E.T. διετέλεσαν οι: Ανδρέου Ανδρέας, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Π.Δ.Μ., Μπέσσας Δημήτριος, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Π.Δ.Μ. και Παπανικολάου Μιλτιάδης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας –Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. Στις  Προσωρινές Γενικές Συνελεύσεις του T.E.E.T.  συμμετείχαν οι Σαχίνης Ξενής, Καθηγητής, Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ., Σκυλογιάννης Γεώργιος, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ., Σουλιώτης Δημήτριος, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Π.Δ.Μ., Σπηλιόπουλος Μάριος, Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ., Τσακίρης Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ., Χουλιαράς Γεώργιος, Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ., Βαμβακίδου Ιφιγένεια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Π.Δ.Μ., Δημητριάδου Κατερίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Π.Δ.Μ. Σαρρή Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών Π.Δ.Μ., Ξόνογλου Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ., Κασβίκης Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Π.Δ.Μ., Σταυριανός Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών Π.Δ.Μ..

Το Τμήμα διανύει, πλέον τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, με διορισμένα 5 μέλη ΔΕΠ,  τρία ΕΕΔΙΠ και μια πλειάδα συναδέλφων από τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Π. Δ. Μ. και τους διδάσκοντες με το  Π.Δ. 407/1980 να προσφέρουν έργο, υπερβαίνοντας δημοσιο-υπαλληλικές αντιλήψεις και αγκυλώσεις, κυριολεκτικά με κατάθεση ψυχής, καταγράφοντας παρά τις αντίξοες συνθήκες σημαντικά επιτεύγματα και διακρίσεις τόσο σε επίπεδο σπουδών, αλλά και εξωστρέφειας με παρουσία στον Ελλαδικό και διεθνή χώρο.

Ποια η ειδοποιός διαφορά του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα ήδη υπάρχοντα στην χώρα;  Το Τμήμα στη δύσκολη αυτή συγκυρία για να υποστηρίξει το Πρόγραμμα Σπουδών του, εφάρμοσε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τη διεθνή τάση για διεπιστημονικές προσεγγίσεις των επί μέρους γνωστικών αντικειμένων, μέσα από τη συνεργασία του με τα Παιδαγωγικά Τμήματα (Δημοτικής και Νηπιαγωγών) καθώς επίσης και το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών μέχρι τη χρονιά του 2013.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που στοιχειοθετεί την ιδιαιτερότητά του και η οποία απορρέει από τη συνεργασία του με τα Παιδαγωγικά Τμήματα, είναι η έμφαση στην εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Καλλιτεχνικών μαθημάτων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ήδη ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός αποφοίτων του Τμήματος δραστηριοποιείται στο πεδίο της Εκπαίδευσης, έχοντας λάβει στον εξοπλισμό τους, πέρα από το πεδίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και τη σκευή της παιδαγωγικής κατάρτισης.

Αγαπητοί φοιτητές, φοιτήτριες και διδάσκοντες συνάδελφοι,

Η Τέχνη και η εκπαίδευση για την Τέχνη μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στην κρίση που διανύουμε, αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αίσθημα συλλογικής ευθύνης και δημιουργικότητας  και όχι ατομικής συγκίνησης και ιδιοτέλειας, τότε τα αποτελέσματά μας θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.

 

Ο Πρόεδρος του Τ. Ε. Ε. Τ.

Καθηγητής Αντρέας Π. Ανδρέου